DEFINIȚIE Constipația presupune o evacuare întârziată, dificilă, dureroasă și incompletă a materiilor fecale. Constipația funcțională se poate susține la toți copiii care nu au o etiologie organică documentată. Ea e adesea rezultatul retenției de materii fecale la un copil care evită o defecație dureroasă. Un copil constipat poate avea episoade recurente de incontinență fecală (eliminarea involuntară de scaun și gaz) cauzate prin obstrucția datorată unui fecalom (encoprezis).
Criteriile de diagnostic ROMA III pentru constipația funcțională:
Trebuie incluse minimum 2 criterii din următoarele 6 la un copil de cel puțin 4 ani, la care nu s-a putut susține diagnosticul de colon iritabil:
1. Cel puțin o emisie de scaun pe săptămână, timp de minimum 2 luni înainte de diagnostic.
2. Maximum 2 defecații pe săptămână.
3. Minimum un episod de incontinență fecală pe săptămână.
4. Antecedente de retenție fecală voluminoasă sau retenție favorizată de un status de boală cronică.
5. Antecedente de crampe intestinale dureroase.
6. Prezența unei mase fecale voluminoasă.
7. Antecedente de materii fecale voluminoase/bol fecal voluminos.
- Copiii hrăniți la sân pot să aibă scaun după fiecare masă sau doar o dată la 7-10 zile.
- Bebelușii hrăniți artificial și copiii mai mari au de obicei un scaun la 2-3 zile.
Trebuie să vă îngrijorați în legătură cu consistența și frecvența scaunelor copilului atunci când pare a provoca probleme.
SEMNE ȘI SIMPTOME
- Crampe intestinale (durerea apare și dispare)
- Apetit alimentar scăzut
- Comportament iritabil
- Fisuri anale – ce provoacă durere și sângerare la nivelul anusului în timpul defecației
- Inhibarea defecației-un comportament cum ar fi ghemuirea, încrucișarea picioarelor, sau refuzul de a sta pe toaletă – pentru evitarea durerii din timpul defecației
- Formațiuni abdominale care se pot simți la palparea abdomenului
Constipația pe termen lung poate provoca:
• Incontinența fecală (pierderi de materii fecale în lenjeria intimă)– rectul copilului poate fi plin de materii fecale pentru o perioadă lungă de timp și aceasta poate cauza distensia acestuia (întinderea sau umflarea excesivă). Copilul dvs. poate să nu mai sesizeze urgența de a merge la toaletă. Scaunul poate să fie emis în pantaloni, fără ca acesta să simtă. În termeni medicali, aceasta se numește encoprezis sau incontinență fecală.CAUZE
• Tendința naturală – unii copii au o activitate peristaltică slabă a intestinelor, care provoacă constipație. La mulți copii cu constipație nu s-au găsit cauze obiective.
• Obiceiuri ale tranzitului intestinal – cum ar fi ignorarea urgenței eliminării scaunului. Mulți copii mici sunt prea ocupați cu joaca și evită să meargă la toaletă. Pe urmă, scaunul devine mai voluminos și mai tare. Ar trebui stabilit ”timpul pentru toaletă” pentru a permite mersul regulat la toaletă.
• Reținerea scaunului după o experiență dureroasă, cum ar fi emisia unui scaun tare și dureros. Retenția scaunului face ca acesta să fie de consistență și mai mare și următorul scaun va fi chiar mai dureros.
• Schimbarea toaletei cum ar fi toalete noi sau nepotrivite la școală, sau când se amână defecația atunci când simt nevoia de a merge la toaletă (de obicei la școală).
• Dieta – mulți copii care sunt constipați au o dietă adecvată și creșterea cantității de fibre și lichide nu rezolvă problema constipației. Totuși, la unii copii care au tendință naturală spre constipație, aceasta se poate agrava printr- o dietă săracă în fibre. Copiii care beau cantități mari de lapte de vacă pe zi (între 500ml-1 litru/zi) pot să devină constipați.
• Fisuri anale – sunt dureroase și pot determina copilul să evite să meargă la toaletă. Un cerc vicios care înrăutățește constipația face ca scaunele ulterioare să fie mai dureroase.
• Boala – la un număr foarte mic de copii, constipația poate fi rezultatul unei afecțiuni organice. Afecțiuni precum absența terminațiilor nervoase normale în unele părți ale intestinului, afecțiuni ale măduvei spinării, deficiența tiroidiană și alte boli metabolice pot cauza constipația. Toate acestea sunt rare, dar medicul Dvs. va consulta copilul.TRATAMENT
Tratamentul trebuie să continue destul timp pentru a permite ca funcționalitatea intestinului să revină la normal. Tratamentul trebuie să includă:
- Tranzit intestinal sănătos
- Este important pentru copiii care suferă de constipație să-și dezvolte obiceiul de a sta pe toaletă în mod regulat.
- Acesta poate fi 3-5 minute după micul dejun, prânz sau cină. Trebuie să stea pe toaletă chiar dacă nu simte nevoia. Trebuie să stea 3-5 minute, chiar dacă a avut scaun înainte.
- Oferiți-i o carte și un taburet (pentru a se simți în siguranță). Folosind un cronometru îi puteți argumenta cât de mult a stat.
- Consolidați bunele obiceiuri (statul pe toaletă) cu încurajări și autocolante adecvate vârstei sau grafice de recompensă sau alte opțiuni creative.
- Copiii trebuie să învețe să răspundă la nevoia corpului de a defeca. Îndepărtați asocierile cu frica sau durerea
- Mulți copii mici sunt îngrijorați că ar putea să cadă în toaletă. Poate fi de folos un taburet.
- S-ar putea să doriți să vedeți dacă copilul își face griji pentru folosirea toaletelor de la școală sau grădiniță și să vedeți ce poate fi făcut pentru a-l ajuta.
- În cazul în care copilul evită să meargă la toaletă după o experiență dureroasă, poate fi de ajutor să folosiți laxative (medicamente orale) pentru a menține scaunul moale pentru câteva săptămâni. Acestea vor permite emisia ușoară a scaunului și vor da timp fisurilor anale să se vindece.
O dietă sănătoasă
Oferind copilului Dvs. o cantitate adecvată de fibre puteți preveni constipația la unii copii cu tendință naturală spre constipație. Pentru mai multe fibre în dieta copilului, puteți să-i administrați:
- cel puțin două porții de fructe în fiecare zi. Fructele cu coajă cum ar fi: prune, stafide, caise și piersici conțin o cantitate mare de fibre.
- cel puțin trei porții de legume pe zi
- cereale puțin procesate, cum ar fi tărâțe, grâu mărunțit, cereale integrale sau fulgi de ovăz. Evitați cerealele rafinate, ca fulgii de porumb și fulgii de orez
- pâine integrală în loc de pâine albă
- reduceți consumul de lapte de vacă la maximum 500 ml pe zi (la copii cu vârsta mai mare de 18 luni) și evitați băuturile dulci înainte de mese, pentru a îmbunătăți apetitul în timpul mesei.
Sugari
În cazul în care consideri că bebelușul dumneavoastră (mai mic de 1 an) este constipat, trebuie să consulți medicul de familie sau medicul specialist pediatru. Unii bebeluși s-ar putea să aibă nevoie de schimbarea formulei de lapte. Pentru sugarii peste 6 luni, se recomandă mărirea cantității de fructe și legume. Îi puteți oferi compot de prune sau caise, până la 3 linguri de 3 ori pe săptămână sau suc de prune diluat cu apă.
Laxative
În cazul în care copilul este constipat, s-ar putea să fie nevoie să-i administrați laxative. În cazul în care acestea nu au efectul scontat sau este nevoie să administrați laxative de mai multe ori pe an, atunci ar trebui să consultați medicul specialist pediatru.
Copiii care au suferit de constipație timp de mai multe luni, este probabil să aibă nevoie de laxative timp de câteva luni, precum și încurajarea în ceea ce privește obiceiurile sănătoase ale tranzitului intestinal.
- Sucul de prune – acesta este un laxativ natural ușor, care funcționează la unii copii. Sucul de prune poate avea un gust mai bun dacă este amestecat cu un alt suc, ca cel de mere, caise sau merișoare. Se poate congela suc de prune pentru a face gheață.
- Amestecuri de parafină lichidă (ulei de parafină) – este un lichid aromatizat care funcționează prin înmuierea și lubrifierea scaunului, făcându-l mai ușor de eliminat. Se administrează doar la indicația medicului.
- Lactuloză – este un lichid cu gust dulce care funcționează prin înmuierea scaunului și stimulează intestinul să se golească. Poate avea un gust mai bun amestecat cu suc sau lapte. Poate provoca vânturi mirositoare.
- Trimebutina – reglator al motilității digestive, sub formă de tablete și suspensie orală, se administrează doar la indicația medicului, în tratamentul complementar al constipației.
- Bisacodyl – se prezintă sub formă de tablete și ajută la golirea intestinelor. Poate provoca crampe abdominale.
- Dulcopic (picosulfat de sodiu monohidrat)-se prezintă sub formă de picături și se administrează doar la indicația medicului
- Psyllium fibre – acest supliment natural de fibre ajută la înmuierea scaunului și este un laxativ moderat. Acesta este nearomatizat sau cu gust de portocale.
- Supozitoare& mini-clisme (ex. Glicerină) – Supozitoarele cu glicerină se pot folosi în cazul constipației severe.
Nu faceți clismă copilului decât la recomandarea medicului.
Irigarea colonului
Un număr foarte mic de copii sunt atât de constipați încât să fie nevoie de spitalizare pentru golirea intestinelor. Clismele evacuatorii se efectuează în cabinete medicale ale medicilor de familie, unitate medicală de primiri urgențe, spital clinic de pediatrie.
IMPORTANT DE REȚINUT
- Este cazul să vă faceți griji doar atunci când scaunul copilului este emis cu dificultate, este de consistență crescută (cu bilute = schibale), și nu este emis zilnic sau este emis la câteva zile.
- Constipația poate să provoace crampe intestinale, diminuarea poftei de mâncare și iritabilitate
- De obicei constipația poate fi ținută sub control prin obiceiuri bune alimentare, respectarea orarului defecației și tratament medicamentos la indicația unui medic
- Consultați medicul în cazul în care este nevoie să administrați copilului laxative mai mult de câteva ori pe an